Karin den Oudsten
Professionele begeleiding in het ouderschap

Boosheid is een slechte raadgever


Veel mensen zijn boos en gefrustreerd.

Bij een geringe tegenslag of een botte opmerking van anderen kunnen mensen al volledig uit hun dak gaan en zeer kwetsende uitspraken doen. Sociale media wordt gebruikt om elkaar de les te lezen, te dwarsbomen, elkaar op te fokken of uit te sluiten. 

Hoewel ik veel kracht en moed ontdek bij andere ervaringsdeskundigen, heb ik ook het idee dat er binnen die groep een aantal mensen zijn die als gezamenlijk doel hebben om de hulpverleners waar ze ontevreden over zijn eens flink de oren te wassen. En iedere ervaringsdeskundige die daar anders over denkt, hoort er niet meer bij en wordt buitengesloten. Alsof ervaringsdeskundigen een soort front moeten worden tegen - in hun ogen - onbekwame hulpverleners. Naar mijn idee is dat niet de goede weg. En daar doe ik niet aan mee.

Laat ik nu de eerste zijn die toegeeft dat ik ook vast weleens iets neergezet zal hebben waardoor anderen gekwetst worden. We zijn allemaal mensen en maken allemaal fouten. Ik maak er nooit een probleem van om complete teksten weg te halen, zeker als anderen erdoor gekwetst worden.

Daarnaast kan het zijn dat de ander het simpelweg niet met me eens is. Het is wellicht een uitspraak die in deze context wat cru over kan komen, maar 'waar gehakt wordt, vallen nu eenmaal spaanders'. Een flinke discussie ga ik nooit uit de weg. Ik ben me er heel goed van bewust dat als ik het met een ander niet eens ben, ik het bijzonder interessant zal blijven vinden wat de denkwijze van die ander is. In een discussie zal ik misschien ook mijn pijnpunten voelen, maar ik ben me er van bewust dat ik dan zelf persoonlijk kan groeien. Niets mis mee.

Al eerder had ik al geschreven dat ik me soms een 'outsider' voelde. Niet alleen door de werkzaamheden die ik doe, maar vooral ook de opmerkingen die ik naar mijn hoofd geslingerd krijg.

Mij wordt verweten dat ik teveel in diagnoses zou denken. Mij wordt verweten dat ik te commercieel zou zijn. En mij wordt verweten dat ik te belerend zou overkomen.

Kortom, er wordt mij van alles verweten zonder mij echt te kennen of te willen leren kennen. Zonder te weten welk doel ik nastreef, zonder te weten wat mijn achtergrond is en zonder ooit met mij gesproken te hebben. Laat ik dan maar eens neerzetten dat ik graag die 'outsider' wil blijven.

Laatst was er een situatie dat drie mensen tegelijk mij commentaar gaven. Op een manier die niet meer opbouwende kritiek te noemen was en regelrecht vanuit boosheid en frustratie kwam. Het maakte mij toen wel heel duidelijk dat onder die opmerkingen en sneren een behoorlijke emotionele pijn zat. Een pijn die uitgedrukt werd in verwijten naar mij toe. Het was een omweg om zelf die pijn niet te voelen en ongemerkt in mijn schoenen te schuiven. 

In situaties waar boosheid of frustratie ontstaat, blijft mijn doel altijd om tot een oplossing te komen. Want hoe ver we ook van elkaar verwijderd zijn als het gaat om onze meningen of standpunten, ik blijf altijd op zoek gaan naar datgene wat ons verbindt.

Deze blog eindigt niet met 'dat zouden anderen ook eens moeten doen', want dat is een negatieve benadering. Het is een kleine poging van mij om bewustwording rondom negativiteit te vergroten. Anders raken we de menselijke verbinding met elkaar kwijt.

Ook met die hulpverleners waarvan we zo graag zouden willen dat ze veranderen.

Deze blog is geschreven op 6 juli 2016 door Karin den Oudsten
Na mijn eerste bevalling kreeg ik depressieve klachten, na de tweede werd ik zwaar psychotisch en moest worden opgenomen in het Erasmus MC. Na mijn opname schreef ik twee boeken over kraambedpsychose (Na het bidden ga ik dood - 2010; Angst en Onrust - 2011). Ik zette de website Kraambedpsychose.nl online en werd contactpersoon voor de moeders met psychotische klachten na een bevalling. Nu geef ik vanuit mijn praktijk Psychecoach trainingen in de kraamzorg, verloskunde en verpleegkunde. Daarnaast zet ik me vrijwillig in als ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma in om psychische aandoeningen meer bespreekbaar te maken. Naast mijn ervaringskennis binnen de GGZ heb ik ook theoretische kennis, te weten de diploma's HBO Toegepaste Psychiatrie en HBO GGZ Agoog en bezig met de opleiding HBO Psychosociale Basiskennis. Ik ben gediplomeerd docent en heb diploma's op het gebied van Mindfulness, Coaching en Counseling.