Karin den Oudsten
Professionele begeleiding in het ouderschap

Genezen van een psychose


Of ik 'hersteld' bedoel...?

Hersteld, in die zin dat mijn leven draaglijk is?
Hersteld, in die zin dat ik medicatie nodig heb?
Hersteld, in die zin dat ik nog wel therapie volg?
Hersteld, in die zin dat die periode een plek in mijn leven heeft?
Hersteld, in die zin dat ik niet belemmerd word door bepaalde gedachten en gevoelens?

Nee.

Ik bedoel GENEZEN.

Tenminste, ik heb mezelf genezen verklaard. Omdat ik geen therapie of medicatie meer heb, en omdat die hele periode een plek in mijn leven heeft en niet meer belemmerd wordt door gedachten en gevoelens hierover.

Ik praat er nog wel regelmatig over, maar dan om duidelijk te maken aan zorgverleners wat het meemaken van een psychose inhoudt. Om de zorg uiteindelijk te verbeteren, door vanuit ervaringsdeskundigheid dit fenomeen te beschrijven.

Want het blijft een raar verhaal als ik anderen vertel dat ik dacht dat ik God was...

Zelfs ik vind het nog steeds een bizarre gebeurtenis, en toch blijf ik er over vertellen. Ik begrijp het namelijk heel goed dat deze informatie bij de meeste mensen niet in hun levensrugzak zit, maar bij mij - en vele anderen - wel.

Maar daarnaast betekent genezen voor mij meer dan datgene wat ik hierboven heb genoemd. Want de restverschijnselen die ik daarna nog jarenlang heb gehad, zijn nu ook verleden tijd. 

"Slecht slapen en regelmatig last van ontstekingen", vertelde ik aan de orthomoleculaire therapeut afgelopen november. Ze prikte met een naald in mijn vinger en nam twee druppels bloed af.

Voor een Levend Bloed Analyse. Hieronder zie je twee plaatjes van mijn bloed, en dan uitvergroot via een microscoop.En wat zij ontdekte in mijn bloed, was het feit dat er teveel gist- en eiwitcellen in zaten. En eigenlijk amper vetcellen, wat dan weer opmerkelijk was met mijn flinke overgewicht.

"Vanuit de darmen komen teveel gist- en eiwitcellen in je immuunsysteem terecht waardoor deze niet optimaal werkt. Die cellen komen in je bloed en deze zijn hier nu zichtbaar", vertelde de therapeut mij.

BINGO.

Deze blog is geschreven op 21 maart 2017 door Karin den Oudsten
Na haar eerste bevalling kreeg ik depressieve klachten, na de tweede een acute kraambedpsychose. Ik schreef 2 boeken en zette de website Kraambedpsychose online. Ik geef trainingen in de kraamzorg, studenten verloskunde op de Hogeschool Rotterdam en verpleegkundigen in het Erasmus MC. Als professioneel coach (aangesloten bij de NOBCO) begeleid ik moeders en ben ik in opleiding tot integratief psychotherapeut. Daarnaast ben ik voorzitter van Stichting Me Mam, een platform voor moeders met psychische klachten na een bevalling.