Karin den Oudsten
Professionele begeleiding in het ouderschap

Misvattingen over kraambedpsychose (nog aanpassen)

Als u niet zeker weet in delen bent of zijn verbijsterd door wat Postpartum Psychosis (PP) is of niet, je bent zeker niet alleen. Er zijn zo veel misvattingen en tegenstrijdige berichten over het online, offline, in de media, in archieven, in gemeenschappen, in families ... gewoon overal!

Deze ernstige postnatale mentale ziekte, die slaat op het slechtst mogelijke moment, nog steeds gehuld door angst en stigmatisering. Ik vind dit verbazingwekkend is voor een ziekte voor het eerst opgenomen in de 16e eeuw en is waarschijnlijk al sinds het begin der tijden. Als je nog nooit hebt gehoord van postnatale psychose of een arts en weet je PP stuff (goed op u!), Hier zijn een paar belangrijke 'patiënt expert' nuggets gemakkelijk brokken te knabbelen & verteren ...

Het kan gebeuren met een vrouw na de bevalling, volledig uit de lucht om onze moeders, vrienden, zusters, tantes en buren. Zelfs als je denkt dat ze niet 'dat type "en psychische aandoening is ver van hun radar, heeft postnatale psychose geen onderscheid in any way. De helft van de vrouwen met een postnatale psychose hebben geen eerdere psychische problemen. Ik ben een van de vele, alledaagse vrouwen die nooit de woorden "Postpartum psychose" alvorens te worden geslagen met het na de bevalling had gehoord.
Het is niet onze schuld. Het gebeurt niet als gevolg van het soort mensen die we zijn, onze jeugd, achtergronden, stress, financiële zorgen of als gevolg van alles wat we wel of niet te doen. Het is nog niet bekend wat de oorzaak is, maar genetische factoren bekend zijn belangrijke en veranderingen in de hormoonspiegels & verstoord slaappatroon kan ook worden betrokken te zijn.
Het is niet Postnatale depressie, het is een aparte ziekte met verschillende symptomen en haar eigen problemen en herstel nodig heeft. Voor mij was het meer het tegenovergestelde, met zijn plotselinge en zeer ernstige 'high' stemming, met manie, verliezen contact met de werkelijkheid soms vreemde overtuigingen, extreme angst en ernstige verwarring. Net als een bipolaire stoornis episode, deze 'high' wordt vaak gevolgd door een 'low', een diepe en langdurige depressie. Postpartum psychose gebeurt meestal in de eerste dagen of weken na de bevalling en de symptomen kan heel snel veranderen van uur tot uur en van de ene dag op de andere.
Postpartum psychose is niet zeldzaam, het is bekend klein en verborgen veel, maar het is niet zeldzaam. Het
gebeurt in 1-2 per 1000 geboorten (ongeveer 1380 per jaar in het Verenigd Koninkrijk) - om het in perspectief te plaatsen, het is ongeveer twee keer zo vaak voor als het syndroom van Down. Het is een plotselinge, ernstige en gezien als een psychische nood, maar het is tijdelijk, te behandelen en heeft zeer positieve resultaten. Ja, voor een tijdje het verwoestende, verwarrend, beangstigend en hartverscheurend - maar het is niet permanent en we krijgen beter.
Alle zwangere vrouwen moeten zich bewust zijn van de vroege symptomen. Hun partners en hun gezinnen moeten ook waakzaam zijn. Niet informeren vrouwen van deze vroege symptomen 'omdat je niet wilt ze bang te maken' is onzinnig en een gevaarlijke vorm van stigma. Kijk voor de 'highs' na de bevalling en niet alleen de 'dieptepunten'.
De juiste medicatie kan worden lifesavers, zonder dat Postpartum Psychose is machtig en gevaarlijk. Als we 'high' of manische na de bevalling zijn we waarschijnlijk antipsychotica (misschien onder andere) en niet alleen anti-depressiva alleen nodig. Het kan enige aanpassing te nemen en hebben een aantal vreselijke bijwerkingen voor een tijd, maar het is een noodzaak. Zelfs als we de voorkeur aan natuurlijke remedies of meestal niet nemen iets anders dan paracetamol, deze medicatie is een must voor een tijdje. Mijn ervaring uitstellen van medicatie in de hoop dat het nog beter op zijn eigen, werkte niet, mijn klachten verdiept en mijn herstel werd vertraagd.
De media sensationalises het hartverscheurende tragedies & schokkend toont ons als monsters. Dit is waar de vrouwen niet de juiste behandeling die ze nodig hebben te krijgen (meestal na een aanzienlijke middelen!), En gelukkig gebeurt zelden. We zijn niet 'gek en slecht', zelfs tijdens het midden van onze psychose de zorg en bescherming van onze pasgeboren baby's is in de voorhoede van onze geest. Met de juiste behandeling op het juiste moment, herstellen we onze normale zelven & gaan op een aantal van de meest zorgzame, liefhebbende moeders die ik heb gezien te maken.
Recovery is een lange, harde strijd met een continu bewegende eindpunt. We voelen ons eenzaam, vervreemd en geïsoleerd. We hebben tijd nodig, zorg en veel geduld, maar we krijgen beter. Gewoon omdat we het gevoel verdoofd, emotieloos en apathisch betekent niet dat we niet het bestrijden van de grootste slag van ons leven elke dag. Het is misschien niet het gevoel in twee richtingen, maar we moeten de liefde & van de baby feetsupport van partners, vrienden en familie, terwijl we onszelf weer op te bouwen vanuit het niets op hetzelfde moment als het leren om een ​​moeder te zijn. Hang in daar ook en geef niet op ons - we komen er wel en zullen er sterker, gelukkiger en dankbaar.
Het hebben van een ander kind is een zeer reële optie. Vrouwen met een bipolaire stoornis of een eerdere postnatale psychose zijn met een hoog risico van een episode na de bevalling. We moeten voor te bereiden en te zoeken specialist perinatale advies voor of tijdens de zwangerschap. Het is een zeer moeilijke beslissing beladen met problemen en zorgen - we zullen bang zijn en zal veel van het denken en praten te doen. Met de voorbereiding en het juiste advies is het mogelijk om meer kinderen te krijgen zonder dat het weer ziek en als we ziek waren, zou de ervaring heel anders dan de eerste keer zijn. Het krijgen van steun van anderen die dezelfde moeilijke beslissingen hebben gemaakt en het horen van hun verhalen echt helpt. Er is geen 'goed' of 'fout' beslissing dus alstublieft respectvol te accepteren onze beslissing zonder oordeel, hoe dan ook.
Er zijn veel schrijnende herinneringen aan het trauma, de gemiste momenten en de verloren beginjaren. Verjaardagen, Kerstmis en opmerkelijke data kan worden kan brengen pijnlijke herinneringen en kunnen we een beetje extra tijd en begrip op deze tijden nodig hebben. Op verschillende tijdstippen na postnatale psychose problemen zullen opduiken waar we vragen hebben en steun van anderen met persoonlijke ervaring nodig. Specifieke PP collegiale ondersteuning speelt een belangrijke rol in het herstel en voortdurende ondersteuning, soms zelfs tientallen jaren na onze PP afleveringen. We zouden bezorgd over het feit dat weer ziek en voortdurend toezicht op onze stemmingen zijn. We zouden bezorgd over het krijgen van te hoog of te laag zijn, maar gewoon omdat we zijn blij dat betekent niet dat het begin van een manische episode, we hebben een normaal up & down stemmingen net als jij.
Luister zonder oordeel, schuld of schaamte, hebben we door de hel en terug geweest en hebben zoveel stuk samen, te begrijpen en te accepteren. Er is veel te leren van onze ervaringen, onze routes in zorg & onze behandelingen en verbeteringen moeten worden aangebracht; we hebben allemaal verhalen te vertellen. Laten we alstublieft niet deze ziekte blijven worden verborgen en schadelijk voor generaties. Hulp toekomstige nieuwe moeders, hun kinderen, hun families en de komende generaties, door simpelweg over te openlijk te praten.