Karin den Oudsten
Professionele begeleiding in het ouderschap

Wat vooroordelen kunnen veroorzaken


Vooroordelen. Iedereen heeft ze. Ja, iedereen. Jij. En ik.

Maar wat is eigenlijk de impact van vooroordelen?

Laten we eerlijk zijn. Toen Yolanthe aanschoof bij RTL Late Night en zij er anders uitzag dan normaal, had iedereen een mening over haar. Twitter ontplofte. 

De commentaren waren niet van de lucht. Er werden flauwe grappen gemaakt. Vergelijkingen met La Helwegen. Uitlatingen over Wesley. Of men vond dat de wereld zich om andere zaken druk moet maken dan het uiterlijk van Yolanthe. De ene grievende opmerking na de andere.

We gaan er blijkbaar van uit dat Bekende Nederlanders allemaal een keer aan de botox gaan, of op z'n minst iets laten verbouwen aan hun lichaam. En als dat gebeurt bij een prachtige vrouw, dan kan de media daar haarfijn op inspelen. Dan staan de bladen weer vol met roddels over de eerste tekenen van verval. 

Natuurlijk heb ik me ook verbaasd over haar uiterlijk. De eerste gedachte die bij mij opkwam, was: 'Wat zonde dat ze iets heeft laten doen'. 

En daar beginnen de vooroordelen. Met een gedachte.

Pas tijdens de uitzending van Linda's Zomerweek blijkt wat er echt aan de hand is geweest. Yolanthe vertelt over de moeilijke tijd waar ze samen doorheen gegaan waren. Ze kreeg zware medicijnen en een hormoonkuur om zwanger te raken. Die medicatie had een uitwerking op haar uiterlijk. 

Haar verdriet over die pijnlijke uitspraken van mensen kon ze niet kwijt. Als ze er over zou praten, zou ze de hele media over zich heen krijgen. In plaats daarvan besloot ze om een dag lang bij het graf van haar vader te zijn. Terwijl ze haar lichaam wil voorbereiden op een eventuele zwangerschap, krijgt haar psyche het zwaar te verduren: verdriet om het gemis van haar vader, de stroom van kritiek en de verstoring van haar complete hormoonhuishouding. 

Mijn gedachte heb ik nooit geuit. Ik heb niet de behoefte om commentaar op andere mensen de ether in te knallen. Het voegt voor mij niets toe aan datgene waar ik me op richt: psychische aandoeningen bespreekbaar maken. Toch heb ik me wel verdiept in het wel en wee van Bekend Nederland. En ook nog eens in combinatie met psychische aandoeningen. 

Emile Ratelband, Nelli Cooman, Mike Boddé en Tanja Ineke. 

Dat zijn de Bekende Nederlanders die ik geïnterviewd heb, voor het boek '99keerandersdanjedenkt'. Het zijn 99 verhalen van politici, medici, sporters, acteurs, zangers, juristen en andere invloedrijke en inspirerende Nederlanders. 

Denk voortaan dus beter na voordat je met woorden smijt. Wat voor jou slechts een mening is, kan voor een ander heel kwetsend en stigmatiserend zijn.

Samen Sterk zonder Stigma werkt met haar ambassadeurs aan een samenleving waarin iedereen open kan zijn over psychische aandoeningen. Een toekomst waarin je niet veroordeeld wordt op wat je mankeert. We moeten meer ruimte geven aan kwetsbaarheden, zodat je mét een kwetsbaarheid ook volwaardig mee kunt doen. 


Want de feiten liegen er niet om. Mensen met psychische aandoeningen ervaren aanzienlijke belemmeringen in het dagelijks leven. Die hebben vaak nog meer invloed dan de symptomen van psychische klachten. Stigma houdt uitsluiting in stand. Daarom is stigmabestrijding actueler dan ooit. 

Samen Sterk zonder Stigma laat zien dat mensen met een psychische kwetsbaarheid nog beter functioneren als ze de gelegenheid krijgen mee te blijven doen. Zo ook onze ambassadeurs. Wij zijn samen begonnen en houden samen de beweging op gang. Wij nodigen je uit om te lezen wat de gesprekken die onze ambassadeurs voerden met meer dan 100 opinieleiders, bekende Nederlanders en politici hebben opgeleverd. Laat het tot je doordringen, denk erover na. Wat een gesprek van mens tot mens kan doen, zowel voor de geïnterviewde als de interviewer. We hebben er in elk geval 99 ambassadeurs bij gekregen! 
(Bron: Bol.com)

Geschreven op 14 september 2015 door Karin den Oudsten. Karin heeft na haar eerste bevalling depressieve klachten gehad, na de tweede werd ze zwaar psychotisch en moest worden opgenomen. Ze schreef 2 boeken, zette Kraambedpsychose.nl online en werd contactpersoon voor deze moeders. Nu geeft ze met haar praktijk Psychecoach trainingen in de kraamzorg, verloskunde en verpleegkunde. En ze is ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma, een organisatie die zich inzet om psychische aandoeningen meer bespreekbaar te maken.