Karin den Oudsten
Professionele begeleiding in het ouderschap

Ervaringen

Blog 'Als waan en werkelijkheid in elkaar schuiven'
25 februari 2016 - Tijdens haar studie geneeskunde leest ze over wat een psychose is en wat het voor een persoon betekent. Op het moment dat ze zelf zwanger is, bereidt ze zich zo goed mogelijk voor op de bevalling en de kraamtijd. Ze leest veel, zelfs over de meest afschuwelijke aandoening zoals een kraambedpsychose. Als ze er zelf mee te maken krijgt, beseft ze dat er langzaam in wegglijdt. Lees hier haar verhaal.

Zoon ontdekt dat zijn moeder psychotisch werd na de bevalling
23 februari 2016 - Een zoon gaat op zoek naar de achtergrond van de dood van zijn moeder. Hij komt er achter dat ze na de bevalling psychotisch werd. Lees hier het artikel.

Documentaire BBC over kraambedpsychose
17 februari 2016 - Bekijk hier de documentaire over kraambedpsychose die door de BBC is uitgezonden.

Steven Fry over zijn bipolaire stoornis
15 februari 2016 - In de uitzending van de BBC vertelt Steven Fry over zijn ervaringen met manische depressiviteit. Bekijk hier de uitzending.

Moeder brengt haar drie kinderen om
3 februari 2016 - Een moeder die haar drie kinderen ombrengt tijdens het doormaken van een kraambedpsychose krijgt een levenslange gevangenis. Lees hier het artikel.

Blog 'Onbegrepen depressieve gevoelens'
25 januari 2016 - Decennialang weten we al dat mensen depressief kunnen raken. Bij mij gebeurde dat in 1997, drie maanden na de bevalling van mijn oudste zoon. Telkens als ik hem hoorde huilen, wilde ik me onder een dekbed verbergen. Of erger nog, ik wilde hem iets aandoen. Lees hier de blog.

Het begin van een nachtmerrie
17 januari 2016 - When Kathryn Grant, 35, a stay-at-home mum from west London, gave birth three years ago, it was the beginning of a nightmare. She reveals the horror of postpartum psychosis. Lees hier het artikel.

Blog 'Acuut psychotisch'
19 januari 2016 - De afgrijselijke pijn is van mijn gezicht af te lezen en lijfelijk voelbaar voor mijn man Rick. Zijn linkerarm is wit geworden, zo hard knijp ik. Mijn lichaam geeft aan dat het tijd wordt om te bevallen. Die aandrang wordt bevestigd door de uitslag van het toucheren. Lees hier de blog.

Animatie over kraambedpsychose
8 januari 2016 - "Het was de dag dat ik zijn haren weer aanraakte". Een indringend ervaringsverhaal van een moeder die na de bevalling psychotisch wordt. Bekijk hier de animatie.

Uitspraken van moeders met postpartum depressie
16 december 2015 - Een groep moeders met de diagnose postpartum depressie werd gevraagd om het moment te beschrijven dat ze wisten dat ze professionele hulp nodig hadden. Lees hier de uitspraken.

Ervaringsverhaal van Janneke
12 december 2015 - "Ik dacht dat ik vergiftigd werd, door mijn vriend", lees het ervaringsverhaal van Janneke, gepubliceerd in Flair. Lees hier haar verhaal.

Documentaire Antonie Kamerling
2 oktober 2015 - Documentaire over Antonie Kamerling die op 6 oktober 2010 een eind aan zijn leven maakte. Journalist en programmamaker Coen Verbraak spreekt met familie, vrienden en collega's over de man die alles leek te hebben. Bekijk hier de documentaire.

Foto van een pasbevallen moeder die viraal ging
16 september 2015 - Drie dagen na haar bevalling werd de foto gemaakt, een moeder die er helemaal doorheen zit. Overal pijn, een man die die dag aan het werk ging, borstvoeding die niet goed op gang kwam. Kortom, ellende. De roze wolk was ver te zoeken. De foto ging viraal. Lees hier het artikel.

Beeldmateriaal over psychose
6 juli 2015 - 'Voor mijn afstudeerproject heb ik de persoonlijke belevingen en ervaringen van psychotische patiënten tijdens hun psychoses omgezet in een visueel beeld. Zo wil ik de wereld van psychotische patiënten tastbaarder maken en de discussie tussen patiënt en zijn omgeving makkelijker maken. Hiermee wil ik de kloof tussen de patiënt en zijn omgeving kleiner maken.' Vanuit de gesprekken met Karin den Oudsten is Lieke Janssen vanuit de volgende zin het beeld gaan visualiseren: “Mensen zaten met klokken en de tijd te rommelen, vier uur black out leek voor mij twee seconden." Bekijk hier het beeld dat Lieke maakte.

Het ervaringsverhaal van Naomi
25 juni 2015 - Psychose. Welke beelden komen bij je op als je aan dat woord denkt? Je zal waarschijnlijk niet onmiddellijk aan een moeder met een baby denken. De aandoening kraambedpsychose komt in Engeland bij ongeveer 1400 moeders per jaar voor. Naomi vertelt haar ervaringsverhaal. Tien dagen na de bevalling werd ze opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Lees hier haar verhaal.

Documentaire over moeders met postpartum depressie
8 juni 2015 - Filmmaker Maureen Fura's meest recente werk geeft een kritische blik op postpartum depressie en het gevecht waar veel moeders met deze psychische aandoening mee te maken krijgen als het gaat om ondersteuning en behandeling. Bekijk hier de documentaire.

Het ervaringsverhaal van Tanja
20 april 2015 - Met een ernstige zwangerschapsvergiftiging wordt Tanja opgenomen in het ziekenhuis. Haar nieren zijn er slecht aan toe en ze heeft ontzettend veel pijn. Niemand heeft in de gaten dat haar emoties tijdens de bevalling wel heel erg vreemd zijn. Haar vriend laat het bij de bevalling afweten en ook bij thuiskomst komt er niets uit zijn handen. Ze voelt zich leeg, zowel lichamelijk als emotioneel. Het is een gevoel alsof ze niet bestaat. Lees hier haar verhaal.

Ruby Wax: Wat is er zo lachwekkend aan psychische aandoeningen?
19 april 2015 - 'Diseases of the body garner sympathy, except those of the brain. Why is that?' Met een enorme energie en humor wil Ruby Wax een einde maken aan het stigma op psychische aandoeningen. Ze is zelf depressief geweest en heeft haar masterstudie in cognitieve therapie gedaan. Bekijk hier haar hilarische kijk op psychische klachten.

Als je zwanger wilt raken, maar je slikt antidepressiva.
15 april 2015 - Vier jaar voordat Femke moeder van Max werd, ging ze een grote uitdaging aan. Ze slikte al een decennium antidepressiva en wilde daarmee stoppen voordat ze zwanger zou raken. Maar dat liep anders dan gepland. Femke worstelt met de keuze tussen stoppen met antidepressiva of het feit dat een kindje na de bevalling er iets aan overhoudt. Lees hier haar blog.