Karin den Oudsten
Professionele begeleiding in het ouderschap

Onderzoek

Vasten heeft een positieve werking op het immuunsysteem
1 maart 2016 - Een onderzoek stelt vast: drie dagen vasten kan een positieve werking hebben op het immuunsysteem en zorgen dat er nieuwe witte bloedcellen worden aangemaakt. Lees hier het artikel.

Moeders screenen op vroegtijdige signalering postpartum depressie
8 februari 2016 - Er zijn aanbevelingen gedaan dat moeders zowel tijdens als na de bevalling gescreend zouden moeten worden op symptomen die wijzen op depressieve klachten. De kloof tussen het stellen van een diagnose postpartum depressie en de behandeling is groot. Lees hier het artikel.

Biologische basis voor psychiatrische aandoeningen
5 februari 2016 - Onderzoekers zoeken naar een biologische basis van psychiatrische aandoeningen. In het lichaam dus en niet in de geest. 'We moeten kijken naar het immuunsysteem als oorzaak', zegt prof. dr. Hemmo Drexhage. Door overactieve afweercellen lijken hersenen van psychiatrisch patiënten namelijk 'ontstoken' te zijn. Patiënten die lijden aan schizofrenie of manische depressiviteit hebben opvallend vaak een schildklierafwijking of andere auto-immuunaandoening. Bekijk hier de uitzending uit 2012.

Therapie voor depressie slaat niet altijd aan
22 januari 2016 - Psychologische behandelingen bij mensen met depressieve klachten slaan niet altijd aan. Nederlands onderzoek toont aan dat de verwachtingen van de patiënt en de band met de therapeut een rol spelen in de effectiviteit. Lees hier het artikel.

Cognitieve Gedragstherapie ontraden bij zwangeren met angst en depressie
22 januari 2016 - Een roze wolk, zo wordt de zwangerschap vaak genoemd. 10 tot 20% van de zwangeren heeft echter helemaal niet zo’n positief gevoel. De Groninger arts Tjitte Verbeek onderzocht psychische klachten tijdens en na de zwangerschap en stelt dat de gevolgen daarvan voor moeder en kind niet moeten worden onderschat. Lees hier het artikel.

Onderzoek slaapverstoring
15 januari 2016 - Dit onderzoek richt zich op het functioneren van vrouwen met een bipolaire stoornis of een geschiedenis van postpartum psychose in de periode na de bevalling. Onderzocht wordt of slaapverstoring tijdens de zwangerschap en rondom de bevalling invloed heeft op dit functioneren. Door dit onderzoek krijgen we een beter inzicht in de specifieke rol van slaapverstoring en, meer in het algemeen, in het beloop van de bipolaire stoornis tijdens de zwangerschap en in de postpartum periode. Lees hier meer over dit onderzoek.

Suicide voorkomen door basisvragen over psychische klachten
7 januari 2016 - Een nieuw onderzoek stelt dat de helft van alle suicide door zwangere en pasbevallen moeders voorkomen kan worden door meer basiscontroles uit te voeren die met psychische klachten te maken hebben. Lees hier het artikel. 

Zelfzorg even effectief als therapie
30 december 2015 - Pim Cuijpers, hoogleraar klinische psychologie aan de VU, is voorloper op het gebied van zelfzorg in de geestelijke gezondheidszorg. Zelfzorg staat daar nog in de kinderschoenen. Terwijl het even effectief is als therapie. Gelukkig maken steeds meer mensen en instellingen gebruik van zelfzorg, aldus Cuijpers. Lees hier het artikel.

De relatie tussen antidepressiva en autisme
14 december 2015 - Vrouwen die antidepressiva gebruiken tijdens de zwangerschap hebben mogelijk een verhoogde kans op een kind met autisme. Dat schrijven Canadese onderzoekers vandaag in vakblad JAMA Pediatrics. Lees hier meer.

Ruim helft Nederlanders kan geen psychose herkennen
6 oktober 2015 - Ruim de helft van de Nederlanders weet niet hoe je een psychose herkent. Dit blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van Fonds Psychische Gezondheid. Voor het onderzoek beantwoordden 1.026 Nederlanders tussen de 18 en 75 jaar een online vragenlijst over psychoses. Ruim de helft (55%) van de ondervraagden wist niet waaraan een psychose kan worden herkend. Tweederde zegt bovendien niet te weten wat ze moeten doen als iemand in hun omgeving een psychose heeft. Bovendien zou 38% mensen met een psychose liever ontwijken. Lees hier meer.

Darmbacteriën beïnvloeden vetstofwisseling bloed
16 september 2015 - Bacteriën in de darmen spelen een rol bij veranderingen in het gewicht, vetgehalte en hoeveelheid goede cholesterol van mensen. Dit blijkt een studie van het UMC Groningen. Hier wordt al enige tijd het verband onderzocht tussen chronische ontstekingen en het ontstaan van hart- en vaatziekten. Mensen met ernstig overgewicht hebben zo'n chronische ontsteking, doordat het samenspel tussen darm, lever en het vetweefsel bij hen is verstoord. Waarschijnlijk hebben ze mede daardoor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Lees hier het artikel.

De baby laten huilen is gevaarlijk
2 september 2015 - Gloednieuwe ouders krijgen het advies veelvuldig te horen: haal de baby als hij huilt niet uit zijn bedje, want anders leert hij nooit goed te slapen. Maar de wetenschap haalt deze wijsheid keihard in: baby’s laten huilen is niet alleen fout, maar ook gevaarlijk. Volgens onderzoeker en psycholoog Penelope Leach beschadigen lange periodes van huilen het brein van jonge kinderen. Lees hier het artikel.

Met laag niveau oxytocine groter risico op postpartum depressie
4 augustus 2015 - Postpartum depressie treft ongeveer 1 op de 5 vrouwen, maar de oorzaak ervan is nog onbekend. Een bloedtest kan mogelijk helpen bij het berekenen van het risico nog voor de geboorte, zo blijkt uit een onderzoek waaraan vijf universiteiten meewerkten. Het hormoon oxytocine zou daarbij een belangrijke rol spelen. Oxytocine is een hormoon dat helpt om emoties en sociale interacties te reguleren, stress te verminderen én het vergemakkelijkt de bonding tussen moeder en kind. De onderzoekers hadden het vermoeden dat lage niveaus oxytocine aan postnatale depressies gekoppeld waren. Lees hier meer.

Lavendel beter dan antidepressiva
27 juli 2015 - Lavendelolie kan helpen tegen angststoornissen. Dit is aangetoond in een grootschalig onderzoek door wetenschappers uit Wenen. Het extract van lavendel zou zelfs beter dan een modern chemisch antidepressivum werken. De wetenschappers publiceerden hun studie in het laatste nummer van het International Journal of Neuropsychopharmacology. Lees hier het artikel.

Studie 'Stop-or-go': wel of niet afbouwen van antidepressiva in de zwangerschap
7 juli 2015 - Ongeveer 2% van de Nederlandse vrouwen gebruikt selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) tijdens de zwangerschap vanwege depressie of angstklachten. Dat zijn circa 4000 vrouwen per jaar. Het gebruik van SSRI’s tijdens de zwangerschap is controversieel. Enerzijds zijn er aanwijzingen voor ongunstige effecten op het ongeboren kind, anderzijds kunnen door het stoppen van de medicatie de depressieve klachten van de moeder terugkeren, met schadelijke gevolgen voor moeder en kind. Lees hier meer over de studie.

Voed je psychologische basisbehoeften
30 juni 2015 - We hebben drie psychologische basisbehoeften, zeggen psychologen Richard Ryan en Edward Deci van de University of Rochester: autonomie, verbondenheid en bekwaamheid. Net zoals ons lichaam behoefte heeft aan voedsel en water, heeft ook onze geest behoeften die we moeten voeden. Lees hier meer.

Meeste arbeidsongeschikten hebben psychische problemen
20 mei 2015 - Voor het eerst zijn er meer mensen niet in staat om te werken door psychische problemen dan door fysieke problemen. In januari waren bijna 823.000 mensen arbeidsongeschikt. Ruim 415.000 van hen zaten thuis met een psychische aandoening of een gedragsstoornis, blijkt uit cijfers van het CBS. Lees hier het artikel.

Mindfulness werkt net zo goed als antidepressiva
22 april 2015 - Meditatie met mindfulness is een trendy middel tegen piekeren of een burn-out. Maar volgens wetenschappers zou het net zo effectief kunnen zijn tegen depressie als medicijnen. Dit publiceren zij in het artsenblad The Lancet. Lees hier het artikel.

Probioticum helpt negatieve stemming voorkomen
12 april 2015 - Een mengsel van gunstige bacteriën kan mensen weerbaarder maken tegen het ontstaan van negatieve gedachten die uiteindelijk kunnen leiden tot een depressie. Lees hier het hele artikel.

Oxytocine niet geschikt voor postpartum depressie
14 januari 2015 - Psychiaters moeten terughoudend zijn met het voorschrijven van het hormoon oxytocine aan moeders met een postnatale depressie, omdat het ongewenste effecten kan hebben. Dat concludeert Beth Mah uit het onderzoek waarop zij op 7 januari promoveerde aan de Universiteit Leiden. Lees hier meer.