Karin den Oudsten
Professionele begeleiding in het ouderschap

Stigmatisering

Openheid over psychische aandoeningen: deze teksten kunnen helpen
3 maart 2016 - Als je het moeilijk vindt om open te zijn over jouw psychische aandoening, dan zijn hier wat teksten die ondersteuning kunnen geven. Bekijk hier de teksten.

Wat zeg je NIET tegen iemand met depressieve klachten?
10 februari 2016 - Wat zeg je vooral NIET tegen iemand die met depressieve klachten te maken heeft? Deze korte video is behoorlijk confronterend, maar maakt het wel meteen duidelijk.

Statement #Hetraaktmijook
26 januari 2016 - Met ‪#‎hetraaktmijook‬ maak je het statement dat we allemaal geraakt worden of ooit geraakt zullen worden door psychische problemen: van onszelf, onze familie, vrienden, collega’s of mensen die we toevallig ontmoeten. Psychische aandoeningen hebben geen vooroordelen over wie ze zullen raken, laten we dus ook zelf geen vooroordelen hebben over psychische aandoeningen. Lees hier meer.

Blue Mondag: de meest sombere dag van het jaar
18 januari 2016 - Maandag 18 januari zou de meest sombere dag van het jaar zijn: Blue Monday. Goede reden dus om eens extra stil te staan bij de moeders die na een bevalling met depressieve klachten te maken kunnen krijgen. Het is een taboe, en dat willen we doorbreken. Lees hier het artikel.

99keerandersdanjedenkt
16 december 2015 - Journalist Paul Custers over de koffiegesprekken die we als ambassadeurs van Samen Sterk zonder Stigma hebben gevoerd: "Het waren de ambassadeurs zelf die me lieten zien hoe sterk en kansrijk mensen zijn, ondanks dat ze soms heftige gevechten met hun leven moesten leveren. Ze hebben me vriendelijk en niet minder stevig laten voelen hoe vooringenomenheid en onwetendheid aangaande psychische kwetsbaarheid bij mij zijn ingesleten." Lees hier het volledige artikel.

Kaarten met teksten voor iemand met een depressie
9 december 2015 - Nuttige teksten op kaarten. Voor als je iemand kent die depressief is. Bekijk hier de kaarten.

Verkeerde adviezen door hulpverleners GGZ
4 december 2015 - Geen kinderen nemen. Pillen slikken tot aan je dood. Betaald werk? Nee, die ambitie moet je maar vergeten. Nog steeds zijn er hulpverleners in de GGZ, psychiaters en psychologen, die deze adviezen geven aan mensen die een psychose hebben doorgemaakt. De GGZ is hard bezig om stigma te bestrijden, met mooie congressen en speciale campagnes. Alleen binnen de eigen gelederen wil het nog niet zo goed lukken. Lees hier meer.

Journaliste CNN doet stigmatiserende uitspraken
4 december 2015 - Op CNN suggereert journaliste dat terreuraanslag door postpartum psychose (ofwel kraambedpsychose) komt. Behoorlijk wat moeders in Amerika reageren. Het is een stigmatiserende conclusie die nergens op gebaseerd is. Lees hier meer.

Depressie is nog altijd een taboe
9 september 2015 - In het septembernummer plaatsten wij het openhartige verhaal van Cornelie Sprenger, over haar depressies en de strijd die ze voert om de manisch depressiviteit uit de taboesfeer te halen door voorlichting te geven op scholen. 'Het is geen zwakte, het is een ernstige ziekte. Maar omdat het niet zichtbaar is, is het taboe groot. Het liefst moffelen we mentale stoornissen weg, maar we zouden ze juist moeten zien als onderdeel van het leven.' Lees het volledige artikel in het magazine Jan.

Maatschappelijke discussie crash Germanwings
28 april 2015 - “In de maatschappelijke discussie wordt onterecht de indruk gewekt dat psychische aandoeningen, en met name de meest voorkomende aandoening zoals depressie, een risico voor de samenleving vormen.” Lees hier meer.

Stigmatiserend taalgebruik in de psychiatrie
8 april 2015 - Praten over een psychiatrische aandoening is lastig. Laten we dit niet nog lastiger maken door bij 
dit onderwerp stigmatiserend of juist verhullend taalgebruik te bezigen, stelt Arie Jan de Lely. Lees meer op GGZ Nieuws