Karin den Oudsten
Professionele begeleiding in het ouderschap

Logo


Voor mijn bedrijf Psychecoach wilde ik een logo laten ontwerpen waarin wolken verwerkt zouden worden. Wolken spelen een centrale rol in datgene wat ik doe en wat ik zelf heb meegemaakt. Hanneke de Graaf, de ontwerper van het logo en van de complete huisstijl van Psychecoach, heeft dit heel goed begrepen en verwerkt tot dit resultaat.

De roze wolk is een periode waarin vrouwen zouden moeten verkeren als ze zwanger zijn of net bevallen. Dat is niet voor iedereen aan de orde, voor sommigen kan die wolk andere kleuren krijgen. Het idee om in het logo wolken te verwerken is ontstaan vanuit mijn eigen ervaringen met postpartum (postnatale) depressie, prenatale depressie, angstklachten, posttraumatische stress en kraambedpsychose.

Terwijl paars vroeger een koninklijke kleur was, wordt het tegenwoordig vaak als vrouwelijk gezien. Het staat voor kracht, overtuiging, genezing, wijsheid en de zoektocht naar een diepere betekenis. Het zorgt voor zelfverzekerdheid en het versterkt het gevoel van eigenwaarde. Dat zijn prachtige elementen, maar het heeft ook een duistere kant. De kleur kan deprimerend zijn en staat voor het onbewuste en zelfs voor krankzinnigheid. Die laatste eigenschap gaf bij mij de doorslag om deze kleur in het logo te verwerken. Het is een directe koppeling aan mijn eigen ervaring met kraambedpsychose.

De kleur groen is een tegenhanger en geeft een bijzonder contrast. Het is terug te herleiden naar ons instinct en staat voor een veilige en rustige omgeving, zoals het groen van de natuur. Het is een kleur die - volgens de wetenschap - bijdraagt aan fysiek en mentaal herstel. Daarbij staat het symbool voor de oermoeder, met als duidelijke eigenschappen: vruchtbaarheid, liefde, rust, tederheid, troost en eigenliefde. 

Het vrouwelijk gezicht in de wolk is gericht op de donkere kant, de problemen in haar leven. De lichtere kleuren achter haar, verwerkt in de golvende haren, zijn een teken dat ze die problemen letterlijk en figuurlijk achter zich kan laten. Psychecoach kan haar daarbij helpen.